Biznes Firma

Nowa inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych. Spedycja mąk już działa

Nowa inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych. Spedycja mąk już działa
Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku mogą pochwalić się kolejną już w tym roku zrealizowaną

Data publikacji: 2020-04-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Nowa inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych. Spedycja mąk już działa
Kategoria: BIZNES, Firma

Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku mogą pochwalić się kolejną już w tym roku zrealizowaną inwestycją.

Nowa inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych. Spedycja mąk już działa BIZNES, Firma - Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku mogą pochwalić się kolejną już w tym roku zrealizowaną inwestycją.

Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku mogą pochwalić się kolejną już w tym roku zrealizowaną inwestycją. Po profesjonalnym laboratorium i piekarni wypiekowej przyszedł czas na nowoczesną spedycję mąk. To znacznie ułatwia załadunek towarów, które trafiają do Klientów w całej Polsce i za granicą.

Podlaskie Zakłady Zbożowe to jeden z największych producentów mąk pszennych i żytnich w Polsce, który istnieje na rynku od 72 lat. To stąd do sprzedaży trafia najbardziej popularna Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką.  

– Mimo lat stale się rozwijamy. Aktualnie uruchomiliśmy nową spedycję, która znacznie usprawni załadunek mąk luzem. Te dostarczane są  do licznych piekarni, cukierni, sieci handlowych  i zakładów przemysłowych. Naszymi klientami są zarówno lokalni przedsiębiorcy jak i duże piekarnie w kraju i za granicą – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. W Białymstoku.  

Jeszcze więcej mąki
Nowoczesna spedycja ułatwia pracownikom PZZ sprawną dystrybucję mąki oraz precyzyjne wydawanie zaplanowanej ilości mąki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii oraz osprzętom, odbywa się to  z zachowaniem bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.  Dodatkowo pokaźne zbiorniki na spedycji pozwalają zmagazynować jeszcze większe ilości mąki.  

Uruchomienie nowej spedycji znacznie poprawiło komfort pracy. Wprowadzenie automatycznego sterowania z poziomu komputera na sterowni sprawiło, że praca jest wygodna i zdecydowanie łatwiejsza.  

– Dzięki tej inwestycji mamy możliwość ładowania dwóch aut jednocześnie. To znacznie zwiększa nasze możliwości i sprawia, że z zakładów w przyszłości będzie mogło wyjeżdżać dwa razy więcej mąki niż wcześniej – mówi Sylwia Majewicz.  

Podlaskie Zakłady Zbożowe systematycznie zakupują specjalistyczne mąkowozy – cysterny przystosowane do transportu mąki luzem. Flota aut ciągle się powiększa. To i nowoczesna spedycja sprawia, że są w stanie zaopatrywać jeszcze więcej Klientów.    

A to już wiesz?  ITP rozwija innowacje na rynku globalnym

– Dzięki nowej spedycji specjalistyczne mąkowozy można szybciej załadować. Dotrzymujemy terminowości dostaw, jesteśmy bardzo elastyczni w podejściu do Klienta i jego potrzeb – dodaje Sylwia Majewicz.    
PZZ nieustannie inwestują

Przypomnijmy, że jedną z najważniejszych inwestycji, jaką przeprowadziły Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku, była generalna modernizacja młyna. W nienaruszonym stanie pozostała jedynie konstrukcja budynku, wymieniono zaś całe wnętrze młyna. Firma zakupiła nowoczesne maszyny do przemiału, znacznie zwiększające wydajność zakładu oraz standardy bezpieczeństwa i jakości produktu. Umożliwiło to uzyskanie międzynarodowego certyfikatu kontroli bezpieczeństwa żywności, tj. BRC 8.

Przedsiębiorstwo może też pochwalić się nowym i profesjonalnym laboratorium, wyposażonym w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. To tu z jeszcze większą precyzją wykwalifikowani laboranci dokonują badań jakościowych produkowanej mąki, aby mieć pewność, że nawet najbardziej wymagający Klient otrzyma produkt w pełni spełniający jego wymagania. W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. zawartość glutenu, popiołu czy liczba opadania. Niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów reologicznych mąki, mających bezpośredni wpływ na jej przydatność do wypieków.

W ostatnim czasie do użytku została oddana również piekarnia laboratoryjna. Dzięki niej laboranci PZZ wiedzą, jak mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Nowa inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych. Spedycja mąk już działa BIZNES, Firma - Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku mogą pochwalić się kolejną już w tym roku zrealizowaną inwestycją.
Hashtagi: #BIZNES #Firma

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy