Biznes Firma

Najnowsze inwestycje Podlaskich Zakładów Zbożowych – profesjonalne laboratorium

Najnowsze inwestycje Podlaskich Zakładów Zbożowych – profesjonalne laboratorium
Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że smak i aromat potraw w największym stopniu zależy od jakości wykorzystywanych składników. Jednym słowem – bez dobrej mąki nie będzie

Data publikacji: 2020-02-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Najnowsze inwestycje Podlaskich Zakładów Zbożowych – profesjonalne laboratorium
Kategoria: BIZNES, Firma

Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że smak i aromat potraw w największym stopniu zależy od jakości wykorzystywanych składników. Jednym słowem – bez dobrej mąki nie będzie chleba…

Najnowsze inwestycje Podlaskich Zakładów Zbożowych – profesjonalne laboratorium BIZNES, Firma - Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że smak i aromat potraw w największym stopniu zależy od jakości wykorzystywanych składników. Jednym słowem – bez dobrej mąki nie będzie chleba…

Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że smak i aromat potraw w największym stopniu zależy od jakości wykorzystywanych składników. Jednym słowem – bez dobrej mąki nie będzie chleba… Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku w sposób szczególny dbają o jakość swoich produktów inwestując w profesjonalny sprzęt.  Dwie najnowsze inwestycje, które są gwarancją mąk najwyższej jakości, to nowoczesne laboratorium i piekarnia wypiekowa.

Podlaskie Zakłady Zbożowe to jeden z największych producentów mąk pszennych i żytnich w Polsce, który istnieje na rynku od 72 lat. To stąd do sprzedaży trafia najbardziej popularna Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką. Jest doskonale znana w każdym podlaskim domu. I nie tylko. Tradycja kupowania tej mąki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Z racji doskonałej jakości kupowały ją nasze babcie, mamy, kupujemy ją także i my.  

Nowoczesne laboratorium – niezbędne narzędzie do wyprodukowania mąki odpowiedniej jakości

Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. od niedawna mogą pochwalić się nowym i profesjonalnym laboratorium, wyposażonym w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. To tu z jeszcze większą precyzją wykwalifikowani laboranci dokonują badań jakościowych produkowanej mąki, aby mieć pewność, że nawet najbardziej wymagający Klient otrzyma produkt w pełni spełniający jego wymagania.

– Bardzo ważna jest dokładna analiza produkowanej i sprzedawanej mąki. Nasi pracownicy wiedzą, jak ważne jest zadowolenie Klientów, dlatego dokładnie dbają o każdy szczegół. Zainwestowaliśmy w bardzo nowoczesne laboratorium zakładowe wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny – mówi Sylwia Majewicz, prezes PZZ.

W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. zawartość glutenu, popiołu czy liczba opadania. Niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów reologicznych mąki, mających bezpośredni wpływ na jej przydatność do wypieków.

A to już wiesz?  Dlaczego Twoja firma potrzebuje eventów? Bezpłatne warsztaty w Idea Hub

– Odbywa się to na takich urządzeniach jak alweograf, na którym można ocenić m.in. siłę wypiekową mąki i rozciągliwość powstałego z niej ciasta. Farinograf natomiast pozwala na ocenę wodochłonności mąki, czasu rozwoju ciasta oraz jego stabilności. Na amylografie z kolei jesteśmy w stanie określić maksymalną lepkość kleiku skrobiowego – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji w PZZ Białystok.

Piekarnia laboratoryjna na dobre zakończenie

Aby mieć absolutną pewność, że mąka jest odpowiedniej jakości, cały proces kontroli kończy się próbnym wypiekiem w nowej piekarni laboratoryjnej Podlaskich Zakładów Zbożowych. To tu z pieca wychodzi pieczywo pszenne, mieszane, żytnie oraz specjalistyczne, np. pizza czy ciastka.

– Piekarnia laboratoryjna to taka mała piekarnia, w pełni wyposażona w odpowiednie sprzęty do wypieku pieczywa. Dzięki temu wiemy, jak wyprodukowana przez nas mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają wówczas walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków. Po końcowej akceptacji gotowego produktu jesteśmy pewni, że mąka z czystym sumieniem może trafić do Odbiorców – kończy Sylwia Majewicz.

Pobierz jako

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Najnowsze inwestycje Podlaskich Zakładów Zbożowych – profesjonalne laboratorium BIZNES, Firma - Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że smak i aromat potraw w największym stopniu zależy od jakości wykorzystywanych składników. Jednym słowem – bez dobrej mąki nie będzie chleba…
Hashtagi: #BIZNES #Firma

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy